Read A new algorithm for developing multiobjective models with utility function in fuzzy environment for distribution centers location problem Page 18

مطلوبیت jامین مکان کاندید برای iامین مشتری/خرده­فروش

  3-5- متغیرهای تصمیم

  به منظور مدل­سازی برای این مسأله 2 متغیر تصمیم مد نظر قرار خواهند گرفت. یکی از آن­ها یک متغیر پیوستۀ بین صفر و یک بوده و دیگری از نوع متغیرهای صفر و یک می­باشند. این دو متغیر عبارتند از:

  درصدی از تقاضای iامین مشتری/خرده­فروش که توسط jامین مکان کاندید (پس از استقرار مرکز توزیع) تأمین می­شود.

  1 خواهد بود، اگر در jامین مکان کاندید استقرار صورت بگیرد.

  0 خواهد بود، اگر در jامین مکان کاندید استقرار صورت نگیرد.

  3-6- مدل­سازی اولیه

  مدل­های بسیار زیادی تا به امروز در ارتباط با مدل­سازی این حوزه صورت گرفته است که تعداد بسیار زیادی از این مدل­ها با جزئیات دقیق­تر در مقاله (Klose & Drexl, 2005) ذکر گردیده است و ما نیز گزیده­ای از مهم‏ترین آن­ها را در بخش دوم ارائه نمودیم. در این پایان­نامه ما از روش برنامه­ریزی عدد صحیح مختلط83، برای مدل­سازی مسأله بهره خواهیم برد. روابط (1) تا (5) نمایش دهنده مدل این مسأله، با توجه به پارامترها و متغیرهای تصمیم تعریف شده می­باشد.

  (1)

  (2)

 

  (3)

 

  (4)

 

  (5)

  رابطه (1) بیانگر تابع هدف مدل می­باشد. این رابطه مجموع کلیۀ هزینه­های حمل کالا و استقرار را مینیمم می­نماید. محدودیت­های مربوط به رابطه (2) تضمین می­کنند تقاضای تمامی مشتریان برآورده شود. محدودیت­های مربوط به رابطه (3) نیز تضمین می­کنند در صورت عدم استقرار در jامین مکان کاندید هیچ تقاضایی از آن نقطه برآورده نشود. این محدودیت یک محدودیت منطقی برای این مسأله است. محدودیت­های مربوط به رابطه (4) و (5) نمایش­دهندۀ نوع متغیرهای مورد استفاده در این مدل می­باشد.

  3-7- کاربردهای مسأله

  برای این مسأله کاربردهای بسیار زیادی را می­توان طرح نمود. اما آن­چه که بدیهی است برای کلیه سیستم­های توزیع مدل ارائه شده در بند قبل به عنوان یکی از مدل­های اساسی در این حوزه است. باید توجه نمود که هر چند این مدل­ها، بالاخص مدل فوق، در ظاهرا ساده­اند، اما دید بسیار مناسبی را از مسأله به دست می­دهند. با این حال بر اساس آن­چه که پیش از این نیز تشریح گردید قابلیت کاربرد این مدل­ها پایین بوده و پاسخ آن­ها چندان قابل استفاده نبوده و تنها یک جواب اولیه را در اختیار تصمیم­گیرندگان نهایی می­گذارد. بی شک مدل­هایی که بتوانند پیش از حل مدل نظرات تصمیم­گیرندگان اصلی را جویا شده و این نظرات را در حین حل لحاظ نمایند، از ارزش بالایی برخوردار خواهند بود. برای آگاهی بیشتر از این موضوع، در این حین انجام این پروژه نظرات برخی از صاحب­نظران این حوزه را جویا شدیم. به عقیده ایشان نیز در صورتی که کاربردی نمودن مدل­ها مد نظر باشد، بایستی الزاما روشی را استفاده نمود که با استفاده از آن بتوان نظرات تصمیم­گیرندگان را وارد مدل نمود و هم‏چنین ایشان ازعان داشتند که مدلی کاربردی نخواهد بود مگر این­که نظرات تصمیم­گیرندگان را در آن­ها لحاظ نماییم. برای مثال در صورتی که در یک مسأله که پیش روی یک شرکت در تعیین تعداد و محل بهینه مراکز توزیع آن است، تصمیم­گیرندگان ممکن است، علاقه شدیدی به یکی از محل­های کاندید برای استقرار، به دلایلی مانند استراتژی­های سازمان، ملاحظات آتی در ارتباط با توسعه و ... داشته باشند. یا برای آن­ها اهمیت تأمین تقاضای یکی از مشتریان متفاوت (بیشتر یا کمتر) از مشتری دیگری باشد. هم‏چنین در مسائل مانند مکانیابی مراکز ستاد بحران اهمیت ارتباط بخش­های مختلفی که بایستی پوشش داده شوند، به عنوان مثال بیمارستان­ها، متفاوت از سایر بخش­ها باشد. اساسا با تاملی اجمالی، مثال­های دیگری را برای این حوزه می­توان در ذهن ایجاد نمود.