Read A new algorithm for developing multiobjective models with utility function in fuzzy environment for distribution centers location problem Page 18
مطلوبیت jامین مکان کاندید برای iامین مشتری/خردهفروش
3-5- متغیرهای تصمیم
به منظور مدلسازی برای این مسأله 2 متغیر تصمیم مد نظر قرار خواهند گرفت. یکی از آنها یک متغیر پیوستۀ بین صفر و یک بوده و دیگری از نوع متغیرهای صفر و یک میباشند. این دو متغیر عبارتند از:
درصدی از تقاضای iامین مشتری/خردهفروش که توسط jامین مکان کاندید (پس از استقرار مرکز توزیع) تأمین میشود.
1 خواهد بود، اگر در jامین مکان کاندید استقرار صورت بگیرد.
0 خواهد بود، اگر در jامین مکان کاندید استقرار صورت نگیرد.
3-6- مدلسازی اولیه
مدلهای بسیار زیادی تا به امروز در ارتباط با مدلسازی این حوزه صورت گرفته است که تعداد بسیار زیادی از این مدلها با جزئیات دقیقتر در مقاله (Klose & Drexl, 2005) ذکر گردیده است و ما نیز گزیدهای از مهمترین آنها را در بخش دوم ارائه نمودیم. در این پایاننامه ما از روش برنامهریزی عدد صحیح مختلط83، برای مدلسازی مسأله بهره خواهیم برد. روابط (1) تا (5) نمایش دهنده مدل این مسأله، با توجه به پارامترها و متغیرهای تصمیم تعریف شده میباشد.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
رابطه (1) بیانگر تابع هدف مدل میباشد. این رابطه مجموع کلیۀ هزینههای حمل کالا و استقرار را مینیمم مینماید. محدودیتهای مربوط به رابطه (2) تضمین میکنند تقاضای تمامی مشتریان برآورده شود. محدودیتهای مربوط به رابطه (3) نیز تضمین میکنند در صورت عدم استقرار در jامین مکان کاندید هیچ تقاضایی از آن نقطه برآورده نشود. این محدودیت یک محدودیت منطقی برای این مسأله است. محدودیتهای مربوط به رابطه (4) و (5) نمایشدهندۀ نوع متغیرهای مورد استفاده در این مدل میباشد.
3-7- کاربردهای مسأله
برای این مسأله کاربردهای بسیار زیادی را میتوان طرح نمود. اما آنچه که بدیهی است برای کلیه سیستمهای توزیع مدل ارائه شده در بند قبل به عنوان یکی از مدلهای اساسی در این حوزه است. باید توجه نمود که هر چند این مدلها، بالاخص مدل فوق، در ظاهرا سادهاند، اما دید بسیار مناسبی را از مسأله به دست میدهند. با این حال بر اساس آنچه که پیش از این نیز تشریح گردید قابلیت کاربرد این مدلها پایین بوده و پاسخ آنها چندان قابل استفاده نبوده و تنها یک جواب اولیه را در اختیار تصمیمگیرندگان نهایی میگذارد. بی شک مدلهایی که بتوانند پیش از حل مدل نظرات تصمیمگیرندگان اصلی را جویا شده و این نظرات را در حین حل لحاظ نمایند، از ارزش بالایی برخوردار خواهند بود. برای آگاهی بیشتر از این موضوع، در این حین انجام این پروژه نظرات برخی از صاحبنظران این حوزه را جویا شدیم. به عقیده ایشان نیز در صورتی که کاربردی نمودن مدلها مد نظر باشد، بایستی الزاما روشی را استفاده نمود که با استفاده از آن بتوان نظرات تصمیمگیرندگان را وارد مدل نمود و همچنین ایشان ازعان داشتند که مدلی کاربردی نخواهد بود مگر اینکه نظرات تصمیمگیرندگان را در آنها لحاظ نماییم. برای مثال در صورتی که در یک مسأله که پیش روی یک شرکت در تعیین تعداد و محل بهینه مراکز توزیع آن است، تصمیمگیرندگان ممکن است، علاقه شدیدی به یکی از محلهای کاندید برای استقرار، به دلایلی مانند استراتژیهای سازمان، ملاحظات آتی در ارتباط با توسعه و ... داشته باشند. یا برای آنها اهمیت تأمین تقاضای یکی از مشتریان متفاوت (بیشتر یا کمتر) از مشتری دیگری باشد. همچنین در مسائل مانند مکانیابی مراکز ستاد بحران اهمیت ارتباط بخشهای مختلفی که بایستی پوشش داده شوند، به عنوان مثال بیمارستانها، متفاوت از سایر بخشها باشد. اساسا با تاملی اجمالی، مثالهای دیگری را برای این حوزه میتوان در ذهن ایجاد نمود.