Read A new algorithm for developing multiobjective models with utility function in fuzzy environment for distribution centers location problem Page 26
فصل پنجم: تحلیل عددی مسأله
5-1- مقدمه
در فصل گذشته الگوریتمی را به عنوان روش حل مسأله مورد توجه این پایاننامه ارائه نمودیم. اساس نوآوری مطرح شده، در چگونگی کمیسازی نظرات کیفی تصمیمگیرندگان در یک مسأله مکانیابیِ پیش روی آنها و چگونگی وارد نمودن این نظرات در مدل و تحلیل حساسیت و تولید جوابهای آلترناتیو است. هر چند سعی شد در حد امکان الگوریتم را به صورت تحلیلی معرفی نموده و فرآیند به کارگیری آن را توصیف نماییم، اما بر خود لازم دیدم تا با ارائه یک مثال عددی در این بخش جزئیات دقیقتری را از گامهای مختلف این الگوریتم ارائه نماییم.
5-2- طراحی مثال
5-2-1- کلیات
فرض کنید شرکت X قصد استقرار تعدادی مرکز توزیع را در استان Y دارد. این استان از 12 ناحیه تشکیل شده است. هر یک از این مراکز توزیع بایستی الزاما در یکی از این نواحی مستقر شود. این شرکت تنها قصد دارد شبکه توزیع یکی از محصولات خود را به صورت علمی طراحی نماید، چرا که این محصول برای شرکت، محصولی راهبردی بوده و توزیع رضایت بخش آن مزیت رقابتی برای سازمان به همراه دارد. این شرکت 5 محل کاندید را برای استقرار مراکز توزیع خود در اختیار دارد. بنابراین یک مسأله یک سطحی ساده با 12 مشتری و 5 محل کاندید برای استقرار مراکز توزیع روبرو هستیم. در شکل زیر سعی شده است تا به صورت گرافیکی مسأله مذکور نمایش داده شود.
شکل (5- 0): نقشه تقسیمبندیهای شهر
از سوی دیگر، با توجه به مصاحبهای که از تصمیمگیرندگان شرکت صورت گرفته است، از نظر ایشان سه شاخص بسیار مهم در این تصمیمگیری بایستی لحاظ شود. این تصمیمگیرندگان در برنامهریزی راهبردی مربوط به شرکت مسائلی را لحاظ نمودهاند که در طراحی شبکه توزیع مربوط به این محصول تاثیرگذار است و ایشان تاکید بسیار زیادی بر مد نظر قرار دادن این موضوع میباشند (شاخص سیاسی). همچنین بنا بر تاثیر شرایط محیطی بر کیفیت محصول بهتر است شاخصی تعریف شود تا در مکانیابی مراکز توزیع لحاظ شود (شاخص شرایط محیطی). خواسته دیگری که توسط تصمیمگیرندگان مطرح شده است، مد نظر قرار دادن امتیازاتی است که دولت به واسطه استقرار در برخی از نواحی به شرکت خواهد داد در مکانیابی مراکز توزیع شرکت است (شاخص امتیازات دولتی).
سوالاتی که توسط تصمیمگیرندگان شرکت مطرح شده است، عبارتند از:
در مجموع چند مرکز توزیع را استقرار دهیم؟
در کدام یک از محلهای کاندید فوق استقرار صورت بگیرد؟
کدام ناحیه از کدام مرکز توزیع مستقر شده تقاضای خود را تأمین نماید؟
در صورتی که شاخصهای فوق در مدل تاثیر گذار نباشند، چه جوابی به دست خواهد آمد؟
این جوابها در مقایسه با زمانی که شاخصهای کیفی مطرح شده را مد نظر قرار دهیم به چه صورت تغییر خواهد کرد؟
در صورتی که بخواهیم جنبه هزینهای طرح تولید شده را کم رنگتر نماییم، جوابها چه تغییر خواهندکرد؟
5-2-2- فرضیات مثال
همانگونه که بیان شده در این مثال 12 مشتری و 5 محل کاندید برای استقرار مراکز توزیع وجود دارد. همچنین سه شاخص کیفی در این تصمیمگیری، از نظر تصمیمگیرندگان حائز اهمیت است. این شاخصها همانگونه که مطرح شد عبارتند از شاخص سیاسی (PP)، شاخص شرایط محیطی (EC) و شاخص امتیازات دولتی (TF).
تنها هزینههای مطرح در این استقرار هزینههای استقرار به علاوه هزینه حمل کالا از کارخانه تا مرکز توزیع و هزینه حمل کالا از مراکز توزیع تا مشتریان میباشد. برای سادگی فرض کردهایم که هزینه استقرار به علاوه هزینه حمل کالا از کارخانه تا مرکز توزیع برای تمامی محلهای کاندید با یکدیگر برابر بوده و به میزان 100 واحد پولی است. هزینه حمل کالا از مراکز توزیع تا مشتریان، پارامتری است که وابسته به فاصله بوده و از قبل بنابر اطلاعات موجود در شرکت محاسبه شده است. این اطلاعات در جدول زیر آمده است.